|
[OBS! The Art Bin är i princip nedlagd. Det går inte att prenumerera. Men kanske kommer någon gång ett avslutande nummer ...]
Bilder ur medicinens historia
Några nedslag i den illustrerade medicinens historia. 27 bilder som bl.a. visar hur människan kartlagt anatomin, från medeltida schematiska bilder med människor i tidstypiska grodlika ställningar till 1800-talets läkarböcker med utvikbara inälvor i papper. De beskrivande texterna är på engelska. Bildsvit i Galleriet Se bilderna!
Varför ägnar sig en kulturtidskrift åt hälsofrågor?
Block om de "nya diagnoserna" m.m.:
| |
När livet tog en annan väg: En sjukdomshistoria
"När jag vaknade en majdag 1993 förändrades allt. Det blev en sådan där dag som utgör en gräns. Alla händelser i livet relaterar man sedan till om de skett före eller efter den dagen. Livet tog en annan väg. Livet vände." Art Bins redaktör berättar om hur han för nio år sedan drabbades av amalgamförgiftning och fibromyalgi. Artikel av Karl-Erik Tallmo Läs mer! (Finns även som PDF och som tryckt bok)
Konsensus och kanariefåglar: Om den medicinska forskningen och dess lojaliteter
Denna långa artikel är en fristående fortsättning på "När livet tog en annan väg" och handlar om hur många läkare väljer att betrakta sjukdomar de inte förstår som psykosomatiska, hur forskningen kring risker med t.ex. tobak, giftiga kemikalier, amalgam eller mobiltelefoner manipuleras, angrips eller förtigs, ofta av forskare som i hemlighet arbetar som konsulter åt just den industri som har direkt nytta av ett visst forskningsresultat. En central fråga är om tidningarna bör få informera allmänheten om nyupptäckta tänkbara risker innan vetenskapssamhället uppnått enighet - konsensus - kring detta, något som kan ta många decennier. Artikel av Karl-Erik Tallmo Läs mer! (Finns även som PDF och som tryckt bok)
Hundrafemtio års missbruk av kvicksilver och amalgam och än har vi inte lärt läxan
Amalgam är huvudkällan till människors kvicksilverexponering i västvärlden. Socialstyrelsen har emellertid hävdat att mängderna är mycket mindre än det man får i sig från födan, något som är falskt. Avdunstningen av kvicksilver från amalgam visades redan 1882. Nivåerna som mäts i utandningsluft eller direkt i munnen efter avskavning genom tuggning kan hos många personer överskrida industrins gränsvärden. Artikel av Mats Hanson Läs mer!
Gapa stort erfarenheter i amalgamets skugga
"Nu hade vi kommit dithän, att vi kunde utesluta alla sjukdomar som man undersöker i den svenska sjukvården. Nu fanns det ingen undersökning kvar att göra. Men jag var fortfarande lika sjuk!" Av Ulla Hilding & Mauritz Sahlin (ur boken "Gapa Stort") Läs mer!
Kroppsmedicinen missbrukar psykiatrin och glömmer orsaksforskningen
"Som psykiater måste jag säga att jag berörs ganska illa av vissa kollegers benägenhet att i dag sorglöst missbruka psykiatrin och sätta patienternas intressen i andra hand [...] själva utgångspunkten är ett generande enkelt missförstånd: när kroppsläkarna inte tycker sig kunna se någon förklaring till en sjukdomsbild betyder det inte på minsta vis att orsakerna måste vara psykiska." Artikel av Per Dalén Läs mer!
Fluoren inom tandvården är ett cellgift
Fluor är bra för tänderna och minskar karies, har vi fått lära oss under decenniers kampanjer. Motståndarna till fluor menar att fluoren är ett gift, som t.o.m. orsakar nervskador. I dag är fluorsköljningen i skolorna på väg tillbaka samtidigt som allt fler länder sätter allt allvarligare varningstexter på sina fluortandkrämstuber. Vad ska man tro är fluor nyttigt eller farligt? Artikel av Jan Sällström Läs mer!
IT-revolutionens osynliga skugga
"Jag satte mig i bilen och konstaterade att den var alldeles nedlusad av elektronik. Bilresan tog en timme skulle jag klara det utan alltför långvariga symptom? För fyra år sedan blev jag elöverkänslig och har sedan dess fått svårt att klara elektroniken i många nya bilar." Artikel av Gunnar Lindstedt Läs mer!
Dokument och äldre källtexter:
| |
Modern Miracle Men Dr. Charles Northen, who builds health from the ground up
"Alarmerande fakta visar att de livsmedel frukt, grönsaker och spannmål som nu produceras på miljoner tunnland jord som inte längre innehåller tillräckligt av vissa mineraler, svälter ut oss oavsett hur mycket av dem vi äter!" Artikel av Rex Beach; USA:s senats dokument nr 264, 1936 (OBS endast på engelska) Läs mer!
The chemistry and physiological action of mercury as used in amalgam fillings
"Fr.o.m. denna tid har amalgamanvändningen ökat, tills det nu används flera ton om året för tandfyllningar. Dr Harris sade så här 1840 i sin inledande föreläsning för den första studentgruppen vid Baltimores Tandläkarhögskola: 'Det är en av de mest förkastliga saker man kan använda sig av för tandfyllning, och ändå har tusentals föranletts att pröva hur bra den är, p.g.a. de fantastiska fördelar de som använder denna skadliga förening påstår att den har.'" Artikel av E.S. Talbot, 1882 (OBS endast på engelska) Läs mer!
Injurious effects of mercury as used in dentistry
"Är det inte en ofrånkomlig konsekvens att amalgamfyllningar, vilka, precis som jag har bevisat, ständigt avger kvicksilverångor som dras ned i lungorna, inte några få gånger om dagen utan ständigt, utan avbrott, dag och natt; är det inte en ofrånkomlig konsekvens att detta måste få skadliga effekter hos många känsliga personer?" Artikel av E.S. Talbot, 1883 (OBS endast på engelska) Läs mer!
Amalgam and kindred poisons
"Personer som har ... amalgamfyllningar i sina tänder lider ofta av kvicksilverbetingad reumatism och andra symtom förknippade med detta gift; faktum är att några är vandrande barometrar, som utifrån sin smärta kan förutsäga när vädret växlar." Artikel av H. Sheffield, 1896 (OBS endast på engelska) Läs mer!
Existe-il un tremblement mercuriel?
Den franske neurologen Jean Martin Charcot (1825-1893) var en populär kändisläkare, som bl.a. lärde ut hypnos till Sigmund Freud. Är det inte en myt att kvicksilver ger upphov till darrningar och skakningar, undrade Charcot i denna föreläsning. Sådan s.k. merkurialtremor torde helt enkelt vara hysterisk och hör till neuroserna, menade han. Föredrag (OBS på franska m. engelsk kommentar) av J. M. Charcot (1892) Läs mer!
Annons för Tande-Konstnären J. F. Darmstädter, 1736
"Tager han ut alla håla, rutna ock afbrutna Stumpar, på ett konstigt sätt, och utan Smärta", lovade "then berömde Tande-Konstnärn" Johann Friederich Darmstädter i en annons 1763. Faksimil, transkription samt kommentar Läs mer!
On the natural faculties
"Naturens verkningar, medan djuret ännu utvecklas i livmodern, består i att kroppsdelar formas; och sedan det fötts har de olika delarna det gemensamt att en inverkan får dem att växa till full storlek, och därefter sörjs så långt möjligt för deras livsuppehälle. De funktioner som motsvarar dessa tre nämnda inverkningar är med nödvändighet tre en för varje nämligen Skapelse, Tillväxt och Närande." Av Galenos (OBS endast på engelska) Läs mer!
Den hippokratiska läkareden
"Jag svär vid Apollon, läkaren, vid Asklepios, vid Hygieia och Panakeia samt vid alla gudar och gudinnor, tagande dem till vittnen att jag, så vitt jag förmår och mitt förstånd räcker, skall hålla denna min ed och denna förpliktelse ..." Denna läkared har oftast tillskrivits Hippokrates men har troligen skrivits av någon annan. Här publiceras både eden och lagen. Av "Hippokrates" Läs mer!
On ancient medicine
"Ursprungligen skulle läkekonsten varken ha blivit upptäckt eller efterfrågad det fanns ju inget behov av den om människorna under sjukdomar mått bra av samma levnadssätt och samma föda som under hälsans dagar, ätit och druckit och i övrigt levat på samma sätt, och ingenting hade funnits som varit bättre än det. Emellertid tvangs människorna av själva nödvändigheten att utforska och upptäcka läkekonsten eftersom det inte var tjänligt för sjuka att äta detsamma som friska, då lika lite som idag." Av "Hippokrates" (OBS endast på engelska) Läs mer!
On regimen in acute diseases
"Vad åter beträffar de rödgula och mörkfärgade vinerna med adstringerande egenskaper, så kan man begagna sig av dem vid akuta sjukdomar i följande fall: om ingen tyngd i huvudet förefinnes, och patienten är vid klart medvetande; om upphostningen ej är försvårad och urinavgången ej hämmad, ävensom om avföringarna är vattentunna och blandade med slamsor. Det är just under sådana och liknande omständgigheter, som det är lämpligt att utbyta det vita vinet mot dessa." Av "Hippokrates" (endast på engelska) Läs mer!
... och glöm inte Kisamor!
Redan 1995 publicerade Art Bin en hel avdelning med dokumentation om läkekvinnan Kisamor som levde 1788-1842. Här finns 28 brev och recept i facsimil samt en biografisk artikel.
Missade du förra numret av Art Bin?
Läs "Fem år med Art Bin: hur det började och varför"
eller den fantastiska historien om de anrika traditionerna kring kinesisk brännvinstillverkning:
"Brännvinet i Luzhou och jordkällarens hemlighet"
eller läs andra gamla artiklar, alla nummer sedan starten 1995 finns kvar i arkivet.
The Art Bins olika avdelningar:
Alla nummer | Artiklar och essäer | Origo | Galleriet | Medverkande
Personer i The Art Bin:
I The Art Bin finns det texter om eller av bl.a. följande personer: Jean le Rond d' Alembert, Harry Amster, Anders Andersson, Oskar Andersson, Guillaume Apollinaire, Jane Austen, Ingeborg Bachmann, Francis Bacon, Rex Beach, Ludwig van Beethoven, Moshe Benarroch, Anders Berglund, George Berkeley, Ambrose Bierce, Jean-Luc Bitton, Emmanuel Bove, N.I. Bucharin, Edmund Burke, Jean Martin Charcot, Geoffrey Chaucer, Paulo da Costa, Per Dalén, Jeffrey Dane, Johann Friederich Darmstädter, Dwight Decker, Condesa de Dia, Betty Ehrenborg-Posse, Peter Ejewall, Ralph Waldo Emerson, Uno Eng, Friedrich Engels, Eric Ericson, Björn Ericsson, Falstaff fakir, Lars Fredriksson, Galenos, Erik Gustaf Geijer, Philip Glass, Mats Hanson, Lafcadio Hearn, Linda Hedendahl, Hans Werner Henze, Mary Herbert, Christer Hermansson, Ulla Hilding, Hippokrates, Peter Holmlund, David Hume, William B. Hunt, Philip Hyams, Per Jadéus, Alexander Jartsev, James Joyce, Kisamor, Mati Klarwein, Max Klinger, John Labovitz, Archibald Lampman, Mats Larsson, Kurd Lasswitz, Lawa, Arthur Lee, J. Lehmus, Doris Lessing, Robert Lietz, György Ligeti, Gunnar Lindstedt, Conny C. Lindström, Anatoly Lunatjarskij, Mao Zedong , Karl Marx, Merete Mazzarella, John Stuart Mill, Christian Morgenstern, Paul Murry, Jakob Nielsen, Charles Northen, Novalis, Julia Kristina Nyberg, Ben Ohmart, Bettie Page, Gudrun Persson, Hans-Gunnar Peterson, G. V. Plechanov, Francis Poulenc, Raymond Queneau, William Ray, Steve Reich, Terry Riley, Rainer Maria Rilke, Pehr Rudin, John Ruskin, Mauritz Sahlin, Berit Sahlström, Jens August Schade, Marie Selander, H. Sheffield, Germund Silvegren, Elsa Sjöholm, Adam Smith, Josef Stalin, Paula Stenström, Georg Stiernhielm, Alfred Stock, Tony Strobl, Jonathan Swift, Jan Sällström, E.S. Talbot, H. D Thoreau, Eduardo S. Tingatinga, H.G. Wells, Eudora Welty, Per Wennerstrand, Fredric Wertham, Per-Axel Wiktorsson, Iannis Xenakis, William Butler Yeats ...
ISSN: 1401-2979. Redaktör och formgivare: Karl-Erik Tallmo, (skicka e-post).
Om The Art Bin, redaktionell policy etc.
| |