Vårnumret (nr 18), 30 maj, 1999 | Engelsk startsida | English homepage |
Wien omkring år 1900 - ett sekelskiftes kultur | ||
Det här är ett ovanligt nummer av The Art Bin. Förutom denna inledning består det endast av länkar till andras material på WWW. Det handlar om ett mycket speciellt snitt genom tid och rum: staden Wien och dess kultur runt året 1900. Wien var då ett vetenskapligt och kulturellt kraftcentrum, där många nya idéer uppstod och bröts mot varandra. Mycket av det vi betraktar som närmast synonymt med modernitet framträdde här ungefär under tiden från 1890 fram till första världskrigets utbrott. Här figurerade personer som Arnold Schönberg, Gustav Mahler, Ludwig Wittgenstein, Karl Kraus, Robert Musil, Hermann Broch, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka och Sigmund Freud. Wienervals blandades med tolvton. Konsten förenade t.ex. expressionism och mysticism - inom arkitektur och design fick detta sitt uttryck i de orientaliska slingorna i jugendstilen. Språkfilosofin fick också den ett stänk mysticism hos Wittgenstein men en ny saklighet hos Fritz Mauthner. Könslivet uppfattades på ett nytt sätt av tänkare som Otto Weininger och Sigmund Freud. Betydligt mörkare idéer frodades också. I Wien studerade Hitler konst, men han avskydde staden så mycket att han lär ha sagt i sin bunker 1945 att han ångrade att han inte fullständigt hade raderat ut den. För nära tio år sedan fick jag idén att göra en CD-ROM-skiva om just sekelskiftets Wien. Jag tyckte att mediet skulle passa perfekt för ett tematiskt material av den typen. Tanken var att inte tillhandahålla bara smakprov, utan helst hela litterära verk, hela symfonier osv. Jo, jag vet, det skulle inte ha räckt med endast en CD-ROM-skiva. Men idén var det viktiga, att utnyttja det då relativt nya multisensoriska mediet till en dylik produkt. Det var då jag insåg att i ett kaotiskt material är all ordning lokal och tillfällig, och det kan man utnyttja. Med hyperlänkar kan man påvisa intressanta samband mellan såväl text, ljud som bild, och med menyer och sökmotorer kan samma material struktureras på olika sätt. Det skulle bli ett referensverk både för allmänt intresserade och för dem med behov av djupare kunskaper - det skulle inte bara bli en multimediapresentation av den typ vi så ofta ser, som i grunden är föga mer än ett klickbart TV-program. Jag gav rätt snart upp idén. Bl.a. insåg jag tidigt att jag skulle tvingas söka upp och förhandla med flera hundra upphovsrättsinnehavare. Knappast ett företag för en enmansfirma. Så jag överlämnar härmed idén med varm hand till någon med pengar och personal. Å andra sidan tycker jag nog idag att WWW eller en kombination av CD-ROM och WWW är ett betydligt intressantare alternativ för ett sådant projekt. Tanken att göra vad jag nu gjort låg alltså rätt nära till hands, även om detta Wiennummer naturligtivs ligger oerhört långt från hur idén skulle kunna utvecklas fullt ut.
Är nu detta något nytt?. Ja och nej. Inte så mycket i sin nuvarande form; däremot i vad det implicerar för framtiden. Det finns ju många webbplatser av typen "de bästa javascriptlänkarna" eller "översikt över webbkameror". Den här typen av tvärsnitt i tid och rum är dock inte så vanliga. Och det är inte vanligt att tidskrifter utgörs av bara länkar till andras material. Redan detta kan naturligtvis vara kontroversiellt i en tid när många jurister som bäst försöker lansera synsättet att enkla länkar utgör upphovsrättsintrång, om man inte fått tillstånd först. Till och med andrahandslänkar ses i vissa fall som ett riskabelt och implicit rättfärdigande av ett tvivelaktig innehåll - t.ex. när man länkat till den rumsrena webbplatsen A, som i sin tur har en länk till pornografiwebbplatsen B.
Det där är dumheter. Ger man sig ut på nätet får man naturligtvis tåla dess verkningsmedel, särskilt de som utgör den främsta poängen. Att invända mot hyperlänkning på webben är som att klaga över att man syns när man är i TV.
Men får man som jag gjort här - länka till kapitlet i Hitlers "Mein Kampf", där han skriver om sin tid i Wien? Delstaten Bayern har nämligen copyrighten till Hitlers bok och har i åratal försökt stoppa publiceringen. Att utan tillstånd lagra t.ex. en copyrightskyddad text på någon server är förstås brottsligt. Utgör då en länk till en sådan fil i själva verket en sorts (medverkan till) "häleri"?
En länksamling som den jag presenterar här är tyvärr en färskvara. Om bara några veckor kommer en betydande del av de här länkarna troligen inte att fungera, därför att filerna de pekar mot har flyttats. Den dag vi får absoluta, dokumentspecifika metoder att referera på WWW blir nätet oerhört mycket mera kraftfullt i sin egenskap av dokuversum, för att nu låna visionären Ted Nelsons uttryck.
Om några år kommer vi var och en att enkelt kunna sammanställa den här sortens länkförteckningar, ingen behöver då sitta och göra det manuellt. Med bättre metainformation i dokumenten och förfinade sökmotorer som exempelvis kan söka enbart bland dokument med viss svårighetsgrad eller bland dokument med viss tillförlitlighet (genom auktoritetsindexering) kan vi enkelt få fram en personligt anpassad länklista över vilket ämne eller vilken kombination av ämnen som helst.
Dessutom kan texter på nätet i framtiden komma att behandlas och manipuleras som en sorts råvara. Som en liten föraning om detta, har jag låtit flera länkar i detta Wiennummer ta omvägen runt Alta Vista/Systrans översättningsservice. Med ett extra musklick kan man få exempelvis en tysk text att översättas till engelska och tvärtom. Tyvärr klarar inte översättningsprogrammet svenska än, så förutom den här inledningen blir det inte mycket av den varan i detta nummer.
Den maskinella översättningen är ju ännu i sin linda (se min tidigare artikel om detta, "Anti-Babel på Internet"), och översättningarna i de här fallen får högst varierande kvalitet. Vissa blir påfallande bra, medan andra blir närmast obegripliga. Arnold Schönberg får t.ex. heta Arnold Beautiful mountain. Och Karl Kraus essä "Die Sprache" blir i "engelsk" språkdräkt en kuslig illustration till sig själv.
Maskinell översättning i global nätverksskala är dock början på en mycket betydelsefull utveckling, där läsaren (ofta i samarbete med andra läsare och skrivare) kommer att kunna använda sig av mängder av verktyg för att modifiera texten eller utvinna dolda fakta och samband ur den. Jag har på annan plats skisserat hur ett sådant personligt läsverktyg skulle kunna komma att se ut.
De här Wientexterna skulle i framtiden t.ex. kunna byggas ut med andra texter från andra delar av nätet. Om man klickar på något i en artikel som kanske bara nämns i förbigående, söker läsverktyget genast upp fakta om detta, som antingen kan bifogas som fotnot eller arbetas in i originaltexten med hjälp av någon sorts lingvistisk parser (grammatiskt/semantiskt analysverktyg). Även ljud- och bildfiler kan antagligen tas med i det här systemet. Lika väl som läsverktyget kan skapa sammanfattningar, kommer vi på detta sätt att kunna bygga ut texter och andra faktasamlingar, t.ex. utifrån några enkla stolpar.
Det lär dröja några år innan allt detta blir möjligt. För tillfället kan jag bara önska läsarna en intressant tidsresa till Mellaneuropa för hundra år sedan!
Karl-Erik Tallmo
Stadskartor över Wien
"Webb-kameror" i Wien
Det legendariska Hotell Sacher
Historisk översikt över offentliga toaletter
Inte bara Wien
Mode
Mode och moral i Wien runt 1900
Arkitektur
Jugendstilen i Österrike
Adolf Loos
Otto Wagner
Camillo Sitte
Konst
Gustav Klimt
Oskar Kokoschka
Egon Schiele
Musik
Johann Strauss d.y.
Johannes Brahms
Anton Bruckner
Eduard Hanslick
Arnold Schönberg
Alban Berg |