Please note: All files marked with a copyright notice are subject to normal copyright restrictions. These files may, however, be downloaded for personal use. Electronically distributed texts may easily be corrupted, deliberately or by technical causes. When you base other works on such texts, double-check with a printed source if possible.

Livets mening

av Christer Hermansson

Kvinnan från Comorerna, isobar till yrket och 1,84 hög, hade breda nagelband, långsamma ögon och en inspirerande hållning, hon bar ofta gröna hattar dekorerade med besynnerliga uppstoppade vulkanutbrott eller var det kanske bara ett slags konstgjorda patrullbåtar på dem, och vissa dagar kunde hon helt och hållet ägna sig åt att bara tänka på

ischoklad
Tid: 1 tim ca 100 st mörk blockchoklad 300 g kokosfett 250 g

Flisa sönder blockchokladen och låt den smälta i en skål i vattenbad i en kastrull. Var inte försiktig, utan låt gärna vattenångan komma ner i massan. Eller (helst inte) smält chokladen i en övertäckt skål i 100 graders ugnsvärme.

Smält kokosfettet och låt det svalna innan det rörs ner i den smälta chokladen. Rör kraftigt hela tiden. Klicka ut smeten i små pappers-(knäck-) eller aluminiumfolieformar. Låt dem stå kallt, helst i kylskåp tills de stelnar.

Hållbarhet: I kall toalettstol eller kylskåp 1-2 månader. Ta fram vad som går åt för gången. Ischoklad smälter (blir lössläppt) ganska snabbt i rumstemperatur.

Kvinnan från Comorerna älskade ischoklad. Men när hon befann sig på semester i Helsingfors så träffade hon mannen från Polen (han var ursprungligen från Kina men arbetade som mikado, hade klarat 5,20 i stavhopp, kunde säga "goddag" på flytande finska, han tyckte om kokta morötter och att lyssna på ambulanssirener när det regnade i november) som kunde det mesta om sin egen och andras

erektion det att penis eller clitoris genom ökad blodfyllnad sväller och hårdnar. Vanligt förekommande i Nordamerika (så kallad skyskrapa) och i Bulgarien (gäller dock endast kvinnor med tilltalsnamnet Sofia).

- Har du prövat den där finska tandkrämen som smakar blåbär, sa kvinnan från Comorerna.

- Har du tänkt på att bostadsproblemen för arbetarna i de östeuropeiska städerna aldrig har varit så stora som nu, sa mannen från Polen.

- Jag har aldrig varit sportintresserad, fortsatte kvinnan från Comorerna, men det är klart att såväl herr- som damhattmodet har varit ganska skiftande genom tiderna. Vad föredrar du? Homburghatt? Kardinalshatt? Bicorne? Eller kanske bacon med ägg?

- Jag har aldrig förstått mig på kvinnor, sa mannen från Polen som hade hoppat 5,20 i stavhopp. Jag saknar helt enkelt

licens 1) av myndighet utfärdigat tillstånd för att till exempel importera glass, inneha motorsåg, utöva visst yrke, gå kurs i empati. 2) nyttjanderätt till ishockeyklubba.

- Varför är jag då så intresserad av bakelser, sa kvinnan från Comorerna med sina långsamma ögon och breda nagelband, och hon blev nästan generad i samma ögonblick som hon yttrade sig.

- Därför att det betyder någonting för dig, sa mannen från Polen som faktiskt inte hade prövat tandkrämen som smakade blåbär, därför att det är viktigt för dig, därför att

näringslivet av idag är mångskiftande. Den offentliga verksamheten är väl utbyggd, liksom handels- och tjänstesektorn. Industrin representeras av ett flertal branscher och företag med tyngdpunkt inom media, politik och schlagerindustri.

- Är det barnsligt att ägna sig åt hudvård, sa kvinnan från Comorerna under tiden som hon drog och slet i nagelbandet på långfingret så att det började blöda.

- Det finns en mening med alltihop, sa den polske mannen när han letade efter en kokt morot i sin kavajficka, det

är tillåtet att misslyckas, skicka in kupongen eller ring så får du veta mera, i en miljö präglad av kreativ frihet, det behövs framtidstro, allt sker på en personlig nivå och helt konfidentiellt utan vidare förpliktelser, vågar du vara annorlunda, den kvalitet du behöver, till det pris du vill ha, och vi har utvecklat säkerheten.

- Egentligen ville jag bli metronom, utbrast kvinnan från Comorerna som plötsligt började att tänka på ischoklad igen, men mina föräldrar sa att det inte var någon mening därför att

livet blir aldrig som man tänkt sig livet är oerhört komplicerat det är en sak som är säkert livet är inte som fotboll eller ishockey eller spaghetti med köttfärsås eller ett glas rött vin och man vet bara att livet lever vi och vi behöver inte förstå varför vi behöver bara leva det för att vi måste och för att vi borde och för att vi inte vill dö och för att vi ingenting annat känner till och det finns människor som älskar att åka tåg och samtidigt titta ut genom fönstret och beundra landskapet där utanför eller bara kanske småprata med människorna som sitter mittemot det behövs så lite på sommaren räcker det kanske med en strutglass för att man ska bli ganska lycklig eller en liter öl för att döva tristessen eller varför inte ringa hem till sin mamma om man har någon eller till sin pappa om man har någon eller till sin fru eller man om man har någon och säga att jag tänker på dig och att så länge man tänker och försöker och i alla fall inte ger upp så är det inte för sent för när det blir för sent så spelar ingenting längre någon roll då kan man lika gärna dö säger man kanske men om man inte har dött hur kan man då veta hur det är efter livet i döden eller vad nu är eller blir om det över huvud taget det vet vi ju inte och varför ska man bry sig så mycket om det som kommer senare istället för att ta tillfället i akt och leva här och nu det kanske ja det kommer ju en dag då man vi du jag allihopa bara försvinner härifrån och inte längre existerar eller erfar alls och det enda man egentligen kan säga om någonting är ingenting men om man skulle ha den inställningen varför då fortsätta varför skulle man då göra det men om det inte fanns någonting att leva för och kriget som så många drabbas av eller något helt annat som man ännu inte vet till exempel att föräta sig på krabbstuvning eller hjärtinfarkt kombinerat med bröstcancer och aids och en lätt förkylning och till slut kanske man ligger där och tänker var det inte mera eller var det så här det var att leva varför gjorde jag inte det och varför gjorde jag det och om jag bara hade om jag bara hade om jag bara hade och tänk själv på dödsbädden när det är dags och några vänner och släktingar kommer för att ta farväl och man frågar dem om vad de ska skriva i nekrologen och vilket foto de ska välja till dödsannonsen när man var 20 40 eller 60 eller 72 och de bara skakar på huvudet och skrattar och säger du har länge kvar men vad är det för mening med att förneka att vi varje dag kommer närmare döden det förstår jag verkligen inte och allt som jag inte förstår är kanske oväsentligt också det jag har lärt mig och haft nytta av för när det hela tar slut så spelar det ju ingen roll längre det är nog ingen överdrift att påstå detta?

- Det du säger innebär absolut någonting, det är jag helt övertygad om, sa mannen från Polen och bjöd kvinnan från Comorerna på en kokt morot.


© Copyright Christer Hermansson
About the author.
Note: This text was originally written for the Danish Brøndum Encyclopedia, published in 1994. This is the first publication in Swedish.
Note: Livets mening är skriven speciellt för det danska förlaget Brøndums encyklopædi, som utkom 1994. Texten har inte publicerats på svenska tidigare.
[English Homepage]
[Svensk bassida]
[Gallery menu]

***