Apropos biblioteksbranden i Linköping: Salamandern och papegojan | ||
av Anders Andersson |
"Vi brände böcker av Dante och Swift och Marcus Aurelius." "Var inte det en europé?" "Nå't så'nt." "Var han inte radikal?" "Jag läste honom aldrig." Ray Bradbury, Fahrenheit 451 |
AV DE BÖCKER jag har läst intar Ray Bradburys dystopi "Fahrenheit 451" en egen hylla i mitt mentala bibliotek. Dess huvudtema, den skrivna litteraturens förstörelse genom brand, förefaller vara ett av de mest fasansfulla hoten mot historia och kultur som vi känner dem. Trots sin (genom stora samlingar av flera sekler gamla böcker) bevisade tillförlitlighet när det gäller att lagra information, så verkar papperet i stort sett försvarslöst mot eldens flammor. Den möda en människa lägger ned på att skapa en enda sida text uppväger många gånger om den energimängd som frigörs vid förbränningen av samma sida, men för elden saknar bläcket och trycksvärtan betydelse. Den gångna veckohelgen (fredag 21 september 1996) lades större delen av Linköpings stadsbibliotek i aska. Precis som i "Fahrenheit 451" var ödeläggelsen avsiktlig. Till skillnad från i romanintrigen så var denna ödeläggelse inte sanktionerad av staten. Oavsett orsak har nu hundratusentals volymer, av vilka en del kanske var unika och ovärderliga, upphört att existera. Turligt nog verkar en stor samling manuskript och böcker från 1600-talet ha undgått branden och bringas nu i säkerhet.
Ur SvD 22 september 1996
För mig och för många andra är detta uppenbarligen en katastrof. Emedan min hemvist är i Uppsala och inte i Linköping så har jag inte besökt just detta bibliotek, men förlusten av information är en förlust för var och en som aldrig hann studera den, det vill säga de flesta. För en del människor, däribland mig, är bevarandet av information en plikt i sig självt. Vi kanske inte tycker att en viss bok, ett gammalt nummer av en viss tidning eller mötesprotokoll från en förening som inte längre existerar är tillräckligt intressanta för att vi skall spara egna kopior av dem, men vi inser deras möjliga betydelse för någon framtida forskare, och ser sålunda till att de bevaras i alla fall, samtidigt som vi tackar tidigare generationer för deras generositet gentemot oss.
|
© Copyright Anders Andersson.
Denna artikel skrevs ursprungligen för Project Runebergs mailinglista. Den finns också i en engelsk version.