|
Hela Ligetis konstnärsskap bygger på att bejaka konstens integritet. Det musikaliska konstverket bildar en egen värld utan avsikt och utan förmåga att påverka det samhälle där det tillkommer. Konstnären kan som alla andra människor drömma om en bättre värld men varken musik eller andra konstformer kan bidra till förändringar. Åtskilliga gånger har Ligeti beskrivit hur han står främmande inför musik som på ett eller annat sätt bygger på engagemang eller patos till dem han nämnt hör såväl Wagner som Alban Berg och Arnold Schönberg.
Ett av Ligetis störst upplagda verk är "Requiem" för sopran, mezzosopran, blandad kör och orkester. Han attraherades av de dramatiska och musikaliska krafterna i den katolska dödsmässans texter, däremot är kompositionen långtifrån någon bekännelsemusik. Även religion ställer Ligeti sig främmande inför.
"Requiem" uruppfördes 1965 i Stockholm med Michael Gielen som dirigent för Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören; körinstuderingen gjorde Eric Ericsson. Körmässigt är verket ett av de mest krävande, komplexa partitur som komponerats. Som en fristående epilog till verket skrev Ligeti 1967 "Lux aeterna" för sextonstämmig blandad kör a cappella, tillägnat en annan av tidens mest avancerade vokalensembler:Schola Cantorum i Stuttgart och dess dirigent Clytus Gottwald. Tekniskt bygger kompositionen på imitation och kanonprinciper, något som dock knappast några öron kan förnimma ty stämarbetet leder fram till den känsla av klangskulptur, av frusen, kristallisk tid som är typisk för många av Ligetis verk. Det finns ett samband mellan "Lux aeterna" och ett helt annat stycke än "Requiem", nämligen orkesterkompositionen "Lontano":även där gestaltar tonsättaren sin vision av tid som upphör att flöda för att istället stelna till ett skimrande block.
I början av 80-talet återkom Ligeti till a cappella-formen i och med sina "Drei Chorphantasien", även de för blandad kör med sexton stämmor. Fantasierna är tillägnade Eric Ericsson som dirigerade uruppörandet med Radiokören, september 1983 i Stockholm. Musiken är komponerad till fragment ur tre dikter av Friedrich Hölderlin; alla kretsar de kring motiv om klyftan mellan lycka och olycka, kärlek och ensamhet, värme och kyla. Till exempel den första, "Hälfte des Lebens" där först ett sommarlandskap beskrivs, därpå samma landskap i vinterns kalla, livlösa dräkt. "Wenn aus der Ferne" uppväcker i inledningen minnet av gemenskapen med en älskad människa, men minnena slits sönder i insikten om det avstånd som därpå följt. "Abendphantasie" är ännu ett poem om en fridsvision som övergår i förtvivlan.
I förhållande till Henzes "Orpheus behind the wire" eller det uttryck som fyller "Figure humaine" av Poulenc tillhör "Drei Chorphantasien" en värld som är inåtvänd och enskild. Man kan också säga att den stora, komplexa körpolyfonins medel förenas med den tillbakadragna, slutna atmosfär som kan förknippas med romanser för sång och piano, exempelvis Franz Schuberts "Winterreise".
Då Ligeti beskrivit sig stå främmande inför musik engagerad i sin tids politiska frågor har han i en intervju pekat ut ett ur-dantag (ett samtal i den tyska tidskriften "Musica" 1974 nr 1 tillsammans med skribenten Lutz Lesle). Schönbergs "A survivor from Warsaw " opus 46 ställer han sig sympatisk till, bland ånnat därför att han uppfattar dess engagemang i tidsfrågor och politiska motiv som indirekt. Om denna uppfattning skulle vara enda anledningen till att erkänna Schönbergs stycke som ett äkta konstverk kan diskuteras men Ligeti pekar ut ett verk som tillhör de starkaste inte bara i Schönbergs produktion utan i den moderna musiken över huvud taget. Kören dominerar först i slutavsnittet, partituret föreskriver för övrigt orkester och en berättare som skiftar mellan tal och talsång. Schönberg skrev själv texten efter att ha läst om håndelser i Warszawas ghetto. Kompositionen tillkom i intensivt tempo några veckor i augusti 1947, ett arbete Schönberg gjorde utan att någon beställning som anledning för verket (Hans ekonomiska situation var annars sådan att han var beroende av uppdrag för sin försörjning).
"A survivor from Warsaw" hör estetiskt sett till den starkt utåtriktade sidan av Schönbergs konstnärsskap:Nan skrev en rad essäer och återkom ofta i sina många brev till åsikten att musik rätteligen skall stå i centrum av samhället och gestalta mänsklig preoblematik med samma klarhet och densitet som filosofi, religion och poesi. I flera verk betonas i och för sig det individuella och intimt personliga men i lika hög grad ägnade han sig åt verk som snarare speglar erfarenheter på ett gemensamt mänskligt plan än de gestaltar enskild andlig erfarenhet.
Kanske är detta grunden för hans livslånga övertygelse om körens konstnärliga kraft. Köravsnitten i operan "Moses und Aron" är många och ger den dess sällsamma styrka. Lika viktig är körpartierna i det ofullbordade oratoriet "Der Jakobsleiter", ett faktum som gör att verket tycks pendla mellan att gestalta en enskild människas själskonflikter respektive vittna om spänningar hela mänskligheten berörs av.
Det djupa engagemanget i judendomen kom till uttryck genom att han tog upp texter ur denna religions urkunder, till exempel just i kören som bildar slutet och höjdpunkten i kantaten om den överlevande från Warszawa. Ett annat exempel är tonsättningen av bönen "Kol Nidre", opus 39. Det sista opustalet i Schönbergs verkförteckning, nummer 50 består av tre stycken varav de två första är för kör a cappella: "Dreimal Tausend Jahre" respektive "De Profundis". Det förstnämnda han sin bakgrund i blldandet av staten Israel och såväl om detta stycke som om "Kol Nidre" drömde Schönberg att det skulle bli verk med stark offentlig genomslagskraft så blev det inte, utan de tycks förbehållna avancerade körer. "Dreimal Tausend Jahre" uruppfördes för övrigt i Stockholm med den då nybildade Kammarkören under ledning av Eric Ericsson.
Sakral dimension finns även i det tredje stycket i opus 50, ett ofullbordat stycke till egen text, "Moderner Psalm 1" för talröst, kör och orkester.
De nämnda verken tillsammans med flera andra, bland annat sex sånger för manskör opus 35 hör alla till en linje som Schönberg inlett så tidigt som 1907. Då skrev han a cappella-kompositionen "Friede auf Erden" opus 13 till en dikt av Conrad Ferdinand Meyer. Historiskt sett är verkets betydelse oerhört stor, inte minst därför att det är ett av de första som frigör kören från oratoriernas och kantaternas genre där den delar plattformen med symfoniorkester och solister. Schönberg tillsammans med bland andra Max Reger och Richard Strauss utforskade körens möjligheter till självständighet - a cappella-formen fick en ditintills närmast okänd status.
Dessutom är just "Friede auf Erden" ett exempel på att den rena klangen av röster förknippas med starkt engagemang i kollektiva, humanistiska frågor. I det avseendet pekar detta tidiga verk fram emot den estetik som vi sett sysselsätta så olika tonsättare som Henze, Nono, Poulenc ... Meyers text utgår från det bibliska julevangeliet enligt Lukas och scenen där herdarna utanför Betlehem hör änglars sång från himlen. Rösterna prisar Gud och lovar frid på jorden. Trots detta löfte har sekel efter sekel passerat sedan den första julnatten med ytterligare våldsdåd och blodbad bland människor. Natt efter natt har istållet klagosånger höjts från jorden med förtvivlade böner om fred. I slutstrofen skriver Meyer om att även genom tidevarv av mord och terror lever rättvisans ide, ett rike byggs upp som skall förändra människors villkor och innebära frid åt mänskligheten.
Schönberg arbetar intensivt med harmoniken, det finns ett utpräglat tonalt fundament i musiken men genom att stämföringen, polyfonin, samtidigt är avancerad uppstår gång på gång starka harmoniska spänningar - inte minst i mittstrofens ord om våldets närvaro i människors liv. Då stycket skulle uruppföras fann sångarna partituret alltför krävande och tonsättaren tvingades komplettera det med instrumentalstämmor till stöd för körsångarna. Den versionen har dock mer eller mindre förpassats till arkiven, då "Friede auf Erden" numer framförs är det i det skick Schönberg ursprungligen tänkte sig.
Både i det poetiska temat och delvis även i musikaliskt avseende råder släktskap mellan denna körkomposition och Henzes körsvit "Orpheus behind the wire", en fortsatt bearbetning av stil och ide i Schönbergs nästan åttio år äldre stycke. Tanken att med begränsning till klangen av enbart mänskliga röster gestalta existentiella klagosånger och utopiskt färgade körer binder samman en rad verk från vårt sekel, trots att de sinsemellan uppvisar mycket olika stildrag.
Sedan är det en annan sak att frågan om det är möjligt att uttrycka idéer, känslor som överskrider gränserna för det enskilda och subjektiva kvarstår. Varken musik av Henze, Poulenc eller Schönberg ogiltigförklarar Sartres ord som citerades i inledningen. Lika litet kan man utläsa något definitivt resultat av att konfrontera Ligetis tro på musikens integritet med Henzes tro på samhällsengagerad konst. Filmkonstnären Andrej Tarkovskij sade vid ett tillfälle att om konsten kunde förändra människor så vore vi sedan länge änglar. Kanske framträder som en ögonblicklig drömsyn i Schönbergs "Friede auf Erden" mänskligheten som den skara befriade änglar historien aldrig tillåtit den att bli. En stor grupp tonsättare låter i alla fall drömmen om ett bättre mänskligt öde sjunga a cappella.
|